Δευτέρα, 23.4.2018
Αξιοθέατα στο Λονδίνο

Πλατεία Trafalgar


Η Τrafalgar Square είναι η καρδιά του τουριστικού Λονδίνου. Εδώ λαμβάνουν χώρα οι μεγάλες διαδηλώσεις, εδώ προϋπαντούν το νέο έτος.  Η πλατεία σχεδιάστηκε από τον Τζον Νας στις αρχές του 19ου αιώνα, στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Βασιλικοί Στάβλοι. Τις εργασίες εκτέλεσε ο Τραρλς Μπάρι, που ήταν εν μέρει υπεύθυνος για την ανέγερση του Κοινοβουλίου. Η Στήλη του Νέλσονα, ύψους 43,5μ., ολοκληρώθηκε το 1843, εις μνήμην της νίκης του ναυάρχου Νέλσονα επί του Ναπολέοντα έξω από το ακρωτήρι Τραφάλγκαρ της Ισπανίας το 1805.


Εθνική Πινακοθήκη


Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Τrafalgar Square. Είναι μία από της μεγαλύτερες και ομορφότερες πινακοθήκες του κόσμου, με περίπου 2.100 πίνακες του δυτικού πολιτισμού. Στην Εθνική Πινακοθήκη οι πίνακες ακολουθούν χρονολογική σειρά. Ξεκινώντας από την πτέρυγα Sainsbury και προχωρώντας ανατολικά, μπορείτε να δείτε μια συλλογή έργων από τα μέσα του 13ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Στην δυτική πτέρυγα Sainsbury θα δείτε αναγεννησιακά έργα, ενώ πίνακες Ρούμπενς, Ρέμπραντ και Μουρίγιο βρίσκονται στη Βόρεια Πτέρυγα. Η Ανατολική Πτέρυγα φιλοξενεί έργα των Γκέινσμπορο, Κόνσταμπλ, Τέρνερ, Χόγκαρθ και των ιμπρεσιονιστών.


Αββαείο του Ουέστμινιστερ


Το  Αββαείο του Ουέστμινιστερ είναι μία από τις εκκλησίες της χριστιανοσύνης που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες. Έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία της Αγγλίας και της Αγγλικής Εκκλησίας. Με εξαίρεση  τον Εδουάρδο Ε΄ και τον Εδουάρδο Η΄, εδώ έχει γίνει η στέψη όλων των βασιλέων, με πρώτο τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066. Εδώ έχουν θαφτεί και όλοι οι μονάρχες, από τον Ερρίκο Γ΄ μέχρι τον Γεώργιο Β΄ το 1820, οι υπόλοιποι αναπαύονται στο St George’s Chapel, στο Windsor.


Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ


Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ βρίσκονται στο τέρμα της οδού The Mall. Χτίστηκαν το 1803 για το δούκα του Μπάκιγχαμ και αποτελούν κατοικία της βασιλικής οικογένειας στο Λονδίνο από το 1837, όταν το St James’s Palace κρίθηκε παλιομοδίτικο και φτωχικό. Από τις 661 αίθουσες μόνο οι 19 ανοίγουν για το κοινό. Η ξενάγηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Αίθουσα της Φρουράς, την Επίσημη Τραπεζαρία με την επίπλωση εποχής Αντιβασιλείας, την Πινακοθήκη της Βασίλισσας Βικτωρίας, το Μπλε Σαλόνι με την υπέροχη οροφή του Τζον Νας, το Λευκό Σαλόνι όπου η βασίλισσα δέχεται τους ξένους πρέσβεις και την Αίθουσα του θρόνου με τις ροζ καρέκλες κάτω από μια εντυπωσιακή αψίδα.


Αλλαγή της Φρουράς


Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα «αξιοθέατα» του Λονδίνου. Η παλιά φρουρά αντικαθίσταται από τη νέα φρουρά στο προαύλιο των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις κόκκινες στολές, τα γούνινα καπέλα και την παρέλαση με τη συνοδεία της μπάντας.


Βρετανικό Μουσείο


Το Βρετανικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Βρετανίας και ένα από τα παλαιότερα του κόσμου. Ακόμα και το ίδιο το κτίσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σχεδιάστηκε από τον Ρόμπερτ Σμερκ το 1823 και ολοκληρώθηκε το 1847. Από τις συλλογές εκθεμάτων μην παραλείψετε να δείτε τη Στήλη της Ροζέτας που αποτέλεσε το κλειδί για τον αποκωδικοποίηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, την αίθουσα με τις μούμιες, τις συλλογές από την κλασική ελληνική, ρωμαϊκή και ελληνιστική εποχή (μεταξύ των οποίων και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα) καθώς και τις συλλογές έργων της μεσαιωνικής ευρωπαϊκής τέχνης.


Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου


Ο St Paul’s Cathedral χτίστηκε από τον Κρίστοφερ Ρεν μεταξύ του 1675 και 1710. Ο τρούλος του δεσπόζει ακόμα στο City και ο μοναδικός μεγαλύτερος του είναι αυτός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Στο βόρειο διάδρομο του Χοροστασίου, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του καθεδρικού ναού που σώθηκε σαν από θαύμα από το βομβαρδισμό του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.


Πύργος του Λονδίνου


Είναι εάν από τα αξιοθέατα του Λονδίνου που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Κληρονομιά. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του City από το 1078, όταν ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έβαλε το θεμέλιο λίθο του White Tower για να αντικαταστήσει το παλιότερο ξύλινο οχυρό που είχε χτίσει στο ίδιο σημείο. Ο Γουλιέλμος Β΄ ολοκλήρωσε το Λευκό Πύργο του του πατέρα του και, μεταξύ 1190 και 1285, χτίστηκαν γύρω του δυο τείχη με επάλξεις και τάφρο.

Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα είναι ο Λευκός Πύργος, στο κέντρο της αυλής, με τους τέσσερις ακρόπυργους. Ονομάστηκε Λευκός Πύργος γιατί ασβεστώθηκε κατά τη βασιλεία του Ερρίκου Γ΄.

Απέναντι από το Λευκό Πύργο βρίσκεται το στρατόπεδο Waterloo Barracks, νεογοτθικό κτίσμα της εποχής του Δούκα του Ουέλιλινγκτον, που στέγαζε περίπου χίλιους στρατιώτες. Σήμερα φιλοξενεί τα Κοσμήματα του Στέμματος, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Imperial State Crown  με 2.868 διαμάντια, ζαφείρια, σμαράγδια, ρουμπίνια και μαργαριτάρια.Γέφυρα του Πύργου


Η Γέφυρα του Πύργου χτίστηκε το 1894, όταν το Λονδίνο ήταν ακόμα ένα ακμαίο λιμάνι. Μέχρι τότε η London Bridge ήταν το ανατολικότερο πέρασμα και ο συνωστισμός ήταν τέτοιος που οι πλοιοκτήτες συμφώνησαν να κατασκευαστεί νέα γέφυρα με ανυψωτικό μηχανισμό που θα άνοιγε για τα πλοία μέσα σε τρία λεπτά. Οι δίδυμοι πύργοι, ύψους 25 μέτρων, κατασκευάστηκαν από πέτρα αλλά έχουν ατσάλινο σκελετό.

Από το σύγχρονο κέντρο επισκεπτών στο βόρειο πύργο, ο ανελκυστήρας σας ανεβάζει στο μουσείο Tower Bridge Experience όπου θα μάθετε την ιστορία της γέφυρας.Μουσείο της Μαντάμ Τισό


Το Μουσείο της Μαντάμ Τισό είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Λονδίνου και δέχεται περίπου 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Εδώ μπορείτε να δείτε τα κέρινα ομοιώματα κινηματογραφικών αστέρων, παλιών και σύγχρονων ηγετών, μελών της Βασιλικής Οικογένειας και μεγάλων ονομάτων της μουσικής σκηνής.