Δευτέρα, 23.4.2018
ΑΡΧΙΚΗ Αξιοθέατα Άμστερνταμ
Aξιοθέατα Άμστερνταμ

Oude Kerk


Αυτή η παλαιά εκκλησία με τα μικρά σπίτια που προσκολλώνται στις πλευρές της, παραμένει ένα ήρεμο σημείο στην καρδιά της ξέφρενης περιοχής με τα Κόκκινα Φανάρια. Τα κτίρια της, ειδικά το οκτάγωνο κωδωνοστάσιο με ύφος γοτθικό-αναγεννησιακό χρησιμοποιήθηκε από τους ναυτικούς για να πάρουν τα ρουλεμάν τους.

Η πλατεία Dam


Η πλατεία Dam είναι το κέντρο και η καρδιά του Άμστερνταμ, αν και υπάρχουν αναμφισβήτητα πιο ωραίες περιοχές στην πόλη. Σαν ιστορική περιοχή εντούτοις, είναι συναρπαστικό και αξίζει το χρόνο να το δείτε. Η πλατεία Dam έχει δει πολλά ιστορικά δράματα να ξετυλίγονται κατά τη διάρκεια των ετών, και ήταν παραδείγματος χάριν, η περιοχή υποδοχής για τον Napoleon και τα στρατεύματά του κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πόλης το 1808. Η εντυπωσιακή ιστορία της πλατείας είναι καλά τεκμηριωμένη στο Ιστορικό μουσείο του Άμστερνταμ. Το Βασιλικό Παλάτι (Koninklijk Paleis) που εξουσιάζει την πλατεία, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως δημαρχείο και η κλασσική πρόσοψή του και τα λεπτά γλυπτά του προορίστηκαν να δοξάσουν την πόλη του Άμστερνταμ και την κυβέρνησή του.

Begijnhof


Ένα στενό, θολωτό πέρασμα οδηγεί σε αυτόν τον γοητευτικό κήπο που περιβάλλεται από τα παλαιά σπίτια. Τα σπίτια στην αυλή τα κατείχε κάποτε ο μοναχός Beguine nuns και είναι ακόμα και σήμερα σπίτι για τις ανύπαντρες γυναίκες. Στο κέντρο από το γρασίδι είναι μια μεσαιωνική εκκλησία και στον αριθμό 34 βρίσκεται το παλαιότερο σπίτι στο Άμστερνταμ.

Τα κανάλια του Άμστερνταμ


Τα πολλά κανάλια έχουν οδηγήσει το Άμστερνταμ ώστε να γίνει γνωστό ως «Βενετία του Βορρά». Και έτσι, ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ δεν είναι πλήρες χωρίς μια κρουαζιέρα στα κανάλια. Μια κρουαζιέρα στα κανάλια μπορεί να είναι και συναρπαστική και χαλαρωτική κατά την ημέρα, αλλά και γοητευτική και ρομαντική τη νύχτα όταν φωτίζονται πολλά από τα σπίτια και τις γέφυρες . Τα τέσσερα κύρια κεντρικά κανάλια της πόλης είναι το Prinsengracht, το Herengracht, το Keizersgracht και ο Singel. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα μικρότερα κανάλια στη γειτονιά Jordaan, εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα ευχάριστα το Brouwersgracht, το Bloemgracht και το Leliegracht.Εθνικό μουσείο Ολλανδίας


Το εθνικό μουσείο της Ολλανδίας, δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες των χρόνο. Ιδρύθηκε το 1800 και είναι αφιερωμένο στα έργα τέχνης, στα αντικείμενα και στην ιστορία με πολλά εκθέματα από αντικείμενα των αποικιών, αναπαράσταση των αποικιακών πλοίων και κυρίως την τέχνη της εποχής. Εδώ θα βρείτε πίνακες από όλους τους μεγάλους ζωγράφους της χρυσής εποχής της Ολλανδίας και το πασίγνωστο "The Night Watch" του Rembrandt.


Μουσείο Βαν Γκογκ


Το μουσείο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκογκ (Φαν Χοχ σε σωστή Ολλανδική προφορά) μετράει περισσότερους από 1.5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Ο καλλιτέχνης όπως και πολλοί άλλοι ζωγράφοι έγινε γνωστός μετά των θάνατο του και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών, με την επίδραση του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φοβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, να θεωρείται καταλυτική. Το μουσείο περιλαμβάνει έργα του Βαν Γκογκ, χρονολογικά, από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανάμεσα στους πίνακες που ξεχωρίζουν είναι μία εκδοχή από τα Ηλιοτρόπια. Το εισιτήριο κοστίζει 14.00 ευρώ για τους ενήλικες ενώ για τα παιδιά είναι δωρεάν.


Σπίτι της Άννα Φρανκ


Το σπίτι της Άννα Φράνκ είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην Εβραία συγγραφέα του ημερολογίου που αργότερα εκδόθηκε ως βιβλίο με τίτλο 'το ημερολόγιο μιας νεαρής κοπέλας'. Η Άννα Φράνκ, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, έζησε για περίπου δυο χρόνια κρυμμένη από τους Ναζί σε μυστικά δωμάτια του σπιτιού. Στην συνέχεια τους κατέδωσαν και η οικογένεια μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου και η Άννα άφησε την τελευταία της πνοή. Μετά το πέρας του πολέμου ο πατέρας της, που ήταν ο μόνος που επέζησε, επέστρεψε στο Άμστερνταμ και εξέδωσε το βιβλίο-ημερολόγιο της κόρης του. Στο ημερολόγιο η Άννα δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής. Το μουσείο σήμερα εκθέτει όλα τα πρωτότυπα κείμενα του ημερολογίου της Άννα Φρανκ καθώς και τους χώρους που κρύβονταν και έζησε.


Μέγαρο Μουσικής του Άμστερνταμ


Το μέγαρο μουσικής του Άμστερνταμ θεωρείται ένας από τους καλύτερους συναυλιακούς χώρους στον κόσμο καθώς η ακουστική του είναι υψηλού επιπέδου. Η ακουστική του ποιότητα συγκρίνεται μόνο με το Boston's Symphony Hall και το Musikverein στην Βιέννη. Ο αρχιτέκτονάς του, Adolf Leonard van Gendt, το εμπνεύστηκε από το Neue Gewandhaus της Λειψίας στην Γερμανία. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1883 σε ένα λιβάδι που τότε ήταν εντελώς έξω από την πόλη. Το μέγαρο άνοιξε την 11 Απριλίου 1888 με μια εναρκτήρια συναυλία, με 120 μουσικούς και χορωδία 500 ατόμων που εκτέλεσαν έργα των Wagner, Handel, Bach και του Beethoven. Εσωτερικά του κτιρίου, η "μεγάλη αίθουσα" χωράει 2037 άτομα ενώ υπάρχει και μία μικρή αίθουσα πίσω από την μεγάλη, με χωρητικότητα 478 ατόμων. Αν σας αρέσει η κλασική μουσική, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Concertgebouw, όπου οργανώνονται πάνω από 900 συναυλίες τον χρόνο. Το επισκέπτονται 800.000 άτομα το χρόνο και του δίνουν τον τίτλο του δεύτερου πιο επισκέψιμου μεγάρου μουσικής στον κόσμο.


Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ


Το βασιλικό παλάτι του Άμστερνταμ είναι ένα από τα τέσσερα παλάτια της χώρας που ανήκουν στην δικαιοδοσία της βασίλισσας μετά από απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας. Βρίσκεται επί της πλατείας Νταμ και αρχικά χτίστηκε ως δημαρχείο στην διάρκεια της χρυσής εποχής του 17ου αιώνα, πιο συγκεκριμένα το 1665. Στην συνέχεια έγινε βασιλική κατοικία αρχικά για τον Ναπολέοντα και αργότερα για την Ολλανδική βασιλική οικογένεια. Το παλάτι πρόσφατα ανακαινίστηκε και είναι ξανά ανοιχτό για τους τουρίστες που επιθυμούν να το επισκεφτούν


Πάρκο του Φόντελ


Το Πάρκο του Φόντελ άνοιξε το 1865 και αρχικά ονομάζονταν "Νέο Πάρκο" και αργότερα ονομάστηκε με την σημερινή του ονομασία προς τιμήν του συγγραφέα του 17ου αιώνα "Joost van den Vondel" άγαλμα του οποίου θα βρείτε μέσα στο πάρκο. Ετησίως το πάρκο έχει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες και μέσα σε αυτό θα βρείτε ένα μουσείο ταινιών, ένα ανοιχτό θέατρο και αρκετές καφετέριες-restaurants.