Δευτέρα, 23.4.2018
Αξιοθέατα Μιλάνου


Καθεδρικός Ναός


Το ενυπωσιακό κέντρο του Μιλάνου, η Piazza del Duomo με το πιο μεγαλοπρεπές μνημείο του Μιλάνου, τον καθεδρικό ναό. Από το Μεσαίωνα, η πλατεία αυτή υπήρξε το κοινωνικό και γεωγραφικό κέντρο της πόλης.

Ο ναός έχει συνολική χωρητικότητα 40.000 ατόμων. Η ανέγερση του ανατέθηκε το 1386 στον Τζιαν Γκαλεάτσο Βισκόντι. Η μαρμάρινη πρόσοψη απαρτίζεται από ακμές, αγάλματα και στύλους, που συγκρατούνται όλα μαζί από έναν ιστό ιπτάμενων αντιτειχισμάτων. Περίπου 135 οβελίσκοι και 3.200 αγάλματα – που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1397 και 1812 – συνωστίζονται με κάποιο μαγικό τρόπο πάνω στην οροφή και στην προσοψή του. Ο κεντρικός οβελίσκος, ύψους 180μ., έχει στην κορυφή του ένα επιχρυσωμένο μπρούντζινο άγαλμα της Madonnina (που σημαίνει «η μικρή μας Μαντόνα»), που είναι η πολιούχος του Μιλάνου. Το δάσος των οβελίσκων, των γλυπτών και των ακμών δεν αφήνει περιθώρια στους παρατηρητές του να προσέξουν κάτι πολύ ενδιαφέρον – ο καθεδρικός του Μιλάνου δεν έχει κωδωνοστάσιο.

Οι τεράστιες μπρούντζινες πύλες της εισόδου φέρουν τα σημάδια των βομβών που έπεσαν κοντά στον ναό κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εσωτερικό του ναού διαθέτει βιτρό του 15ου αιώνα στα δεξιά και μεταγενέστερα αντίγραφα στα αριστερά.

Ψηλά πάνω από την Αγία Τράπεζα βρίσκεται μια ακίδα, η οποία θρυλείται πως προέρχεται από το σταυρό του Χριστού και εκτίθεται μια φορά το χρόνο, το Σεπτέμβριο.


Γκαλερία Vittorio Emanuele


Η ολοσχερώς κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα αναστηλωμένη Galleria Vittorio Emanuele γνωστή και ως “ il salotto di Milano” (σαλόνι του Μιλάνου) εξαιτίας των κομψών καφέ της. Η σκεπαστή στοά, ένα σχέδιο του Τζιουζέπε Μενγκόνι, υπήρξε ένα από τα πρώτα κτίρια της Ευρώπης που είχαν ως κύρια κατασκευαστικά υλικά το σίδερο και το γυαλί. Τα τέσσερα μωσαϊκά γύρω από το κεντρικό οκτάγωνο αντιπροσωπεύουν την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.


Πινακοθήκη Ambrosiana


Είναι μια από τις καλύτερες γκαλερί της πόλης. Περιέχει την πρώτη ιταλική νεκρή φύση, το Canestra di Frytta (Καλάθι με Φρούτα) του Καραβάτζιο, όπως και έργα των Τιέπολο, Τισιανού και Ραφαήλ. Επίσης εκτίθεται και το έργο Musico (Μουσικός) του ντα Βίντσι.


Πινακοθήκη Brera


Το τεράστιο κτίσμα του 17ου αιώνα Palazzo di Brera φιλοξενεί την Pinacoteca de Brera. Διάσημα αριστουργήματα που φιλοξενούνται εδώ είναι έργα του Raphael "Ο Γάμος της Παρθένου", το κομμάτι του άμβωνα με τον Δούκα του Ορμπίνο του Piero della Francesca, Μυστικός Δείπνος του Rubens, το Φιλί του Hayez. Το κτίριο της πινακοθήκης χτίστηκε το 1591 και αρχικά προοριζόταν για σχολή θεολογίας των Ιησουιτών. Επεκτάθηκε το 1651 από τον αρχιτέκτονα Richini. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της Μαρίας Θηρεσίας, η σχολή έκλεισε και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως σχολή για τέχνες, για τον Βοτανικό Κήπο και το Αστρονομικό Παρατηρητήριο.


Ο Μυστικός Δείπνος


Η περίφημη τοιχογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι με θέμα το Μυστικό Δείπνο κοσμέι ένα τοίχο του Cenacolo Vinciano. To έργο του Λεονάρντο που ξεκίνησε το 1495 και ολοκληρώθηκε το 1498 πιστεύεται ότι αποτυπώνει – με τρόπο ασυνήθιστο – τη στιγμή που ο Ιησούς πρόφερε τις λέξεις «Κάποιος από εσάς πρόκειται να με προδώσει». Η λέξη cenacolo σημαίνει τραπεζαρία, δηλαδή το μέρος όπου ο Χριστός και οι 12 Απόστολοι του συνευρέθηκαν για το Μυστικό Δείπνο, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει οποιαδήποτε τοιχογραφία απεικονίζει αυτή τη σκηνή.


Αρχαιολογικό Μουσείο


Το Civico Museo Archeologico στεγάζεται στο Monastero Maggiore, μια μονή Βενεδικτινών μοναχών του 9ου αιώνα που ανοικοδομήθηκε το 16ο αιώνα και περιλαμβάνει πτέρυγες με σημαντικά εκθέματα από την αρχαία Ρώμη, την αρχαία Ελλάδα, τον πολιτισμό των Ετρούσκων, την Γκαντχάρα και το μεσαίωνα.

Via Montenapoleone

Η περιοχή γύρω από τη Via Montenapoleone περικλείει όλα τα μεγάλα ονόματα της μόδας σήμερα και οι βιτρίνες των καταστημάτων προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας και όλοι οι διάσημοι σχεδιαστές της ιταλικής μόδας παρουσιάζουν εδώ δείγματα της υψηλής ραπτικής τους