Τρίτη, 24.4.2018
Αξιοθέατα Μονάχου


Νέο Δημαρχείο


Το νεό δημαρχείο, νεογτθικού ρυθμού, περικλείει έξι αυλές, μεταξύ των οποίων και το Prunkhof. Εδώ διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στη διάρκεια όλου του έτους. Η μαυρισμένη πρόσοψη του κτιρίου είναι διακοσμημένη με γλυπτές τερατόμορφες υδροροές και αγάλματα, ανάμεσα στα οποία, υπάρχει και ένας θαυμάσιος δράκος που σκαρφαλώνει στους πυργίσκους.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του κτιρίου είναι το γνωστό Glockenspiel (κωδωνοστοιχία) με τρία επίπεδα. Στα δύο αναπαριστάται ο Schafflertanz, ένας χορός που συμβολίζει τη λήξη του λοιμού στα 1517, και στο άλλο η Rittertunier, η κονταρομαχία ιπποτών που πραγματοποιήθηκε το 1568 με την ευκαιρία του εορτασμού των γάμων του βασιλιά. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του πύργου, ύψους 85 μέτρων. Υπάρχει ασανσέρ στο εσωτερικό αλλά και σκάλες με θέα την εσωτερική αυλή.


Εκκλησία του Αγίου Πέτρου


Είναι κυρίως γοτθικού ρυθμού, αλλά το εσωτερικό είναι μπαρόκ. Η Αγία Τράπεζα του Erasmus Grasser (1517) και τα αγάλματα των τεσσάρων πατέρων της εκκλησίας του Egid Quirin Asam (1732) αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα.


Residenz


Το τεράστιο παλάτι που φιλοξένησε τους Βαυαρούς μονάρχες από το 1385 ως το 1918. Οι βόρειες πτέρυγες προστέθηκαν για τη δημιουργία αρκετών εσωτερικών αυλών, συμπεριλαμβάνοντας και την αυλή του Αυτοκράτορα, του Φαρμακοποιού και την αυλή με την Πηγή και δύο μικρότερες, το Παρεκκλήσι και το Φυλλάδιο του Βασιλιά.


Residenzmuseum


Στην κλειστή Θολωτή Αυλή προβάλλει το θαυμάσιο Perseusbrunnen. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το γνωστό Antiquarium, ένας διάδρομος σαν τούνελ με αρκετή διακόσμηση, που χτίστηκε για να φιλοξενήσει την τεράστια συλλογή των Wittelsbach.

Άλλα ενδιαφέροντα σημεία είναι η Πινακοθήκη των Προγόνων, με 121 προσωπογραφίες των μοναρχών της Βαυαρίας. Η Αίθουσα Μαχών, η Αίθουσα με τις Πορσελάνες, που περιέχει σερβίτσια από πορσελάνη του 19ου αιώνα από εργοστάσια πορσελάνης του Βερολίνου, του Meissen και του Nymphenburg. Τέλος, η Ασιατική συλλογή, με Κινέζικα και Ιαπωνικά αντικείμενα από λάκα, ταπετσαρίες, χαλιά, έπιπλα και κοσμήματα.


Schatzkammer der Residenz


Η είσοδος του Residenzmuseum οδηγεί στο Θησαυροφυλάκιο του Παλατιού Residence. Στο μουσείο θα δείτε κοσμήματα αμύθητης αξίας, έργα διακοσμημένα με χρυσό και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Τα πολύτιμα αντικείμενα περιλαμβάνουν μεταφερόμενες Αγίες Τράπεζες, τα κοσμήματα από ρουμπίνια της Βασίλισσας Θηρεσίας, καταπληκτικά ρολόγια τσέπης και «εξωτικά χειροτεχνήματα», μεταξύ των οποίων κομμάτια εφαρμοσμένης τέχνης από την Τουρκία, το Ιράν, το Μεξικό και την Ινδία.


Παλιά Πινακοθήκη


Εδώ υπάρχουν ευρύματα από έργα κλασικών Ευρωπαίων ζωγράφων. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων είναι η Αυτοπροσωπογραφία που μοίαζει με το Χριστό και οι Τέσσερις Απόστολοι, η Λατρεία των Τριών Μάγων του Rogier van der Weyden και η Pieta του Botticelli.


Ολυμπιακό Πάρκο


Το Ολυμπιακό Πάρκο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής της πόλης. Τα βασικά μέρη του είναι ο Ολυμπιακός Πύργος ύψους 290 μέτρων και η διαφανής «σκεπαστή» οροφή των 75.000 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει τη δυτική πλευρά του Ολυμπιακού Σταδίου, του Ολυμπιακού Μεγάρου και του κέντρου κολύμβησης.

Το συγκρότημα πλεόν λειτουργεί σαν δημόσιος χώρος πολλαπλής χρήσης, όπου διοργανώνονται εορτασμοί, συναυλίες, εκδηλώσεις και επαγγελματικοί αθλητικοί αγώνες όλο το χρόνο.


Μουσείο BMW


Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται, εκτός από αυτοκίνητα BMW, μοτοσικλέτες, αεροπλάνα, μοντέλα αυτοκινήτων και κοντά στην κορυφή, προσομοιωτές και εκθέσεις αμφίδρομης τεχνολογίας.


Παλάτι Nymphenburg


Ξεκίνησε το 1664 ως έπαυλη της Ηλέκτρας Αδελαϊδας της Σαβοϊας. Το παλάτι και οι κήποι επεκτείνονταν συνέχεια και τον επόμενο αιώνα ενισχύθηκε για να αποτελέσει την θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Σήμερα το παλάτι, τα εξωτερικά κτίρια και οι χώροι είναι ανοικτά για το κοινό.

Το βασικό κτίριο του παλατιού αποτελείται από την κυριώς έπαυλη και δυο πτέρυγες. Όλα τα δωμάτια έχουν μεγαλοπρέπεια, αλλά το καλύτερο είναι η Πινακοθήκη της Ομορφιάς, στη νότια πτέρυγα, που πρώτα ήταν τα διαμερίσματα της βασίλισσας Καρολίνας. Σήμερα είναι ο χώρος όπου φυλάσσονται 38 πορτρέτα γυναικών που ο Λουδοβίκος Ι θεωρούσε ομορφότερες. Το γνωστότερο είναι το πορτρέτο της Helene Sedlmayr, κόρης υποδηματοποιού.

Η βόρεια πτέρυγα ανήκει στο Μουσείο Ανθρωπότητας & Φυσικής Ιστορίας.