Δευτέρα, 23.4.2018
Aξιοθέατα Πράγας


Loreta


Στο Ανάκτορο Cernin στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Το απίστευτα μπαρόκ Loreta, που βρίσκεται απέναντι από το παλάτι, είναι ένα μοναστήρι που διαθέτει μια εκπληκτική συλλογή από διαμάντια, μαργαριτάρια και χρυσό, καθώς και ένα αντίγραφο του Santa Casa, που βρίσκεται στην ιταλική πόλη Loreto και σκοπό είχε να μοιάζει με το σπίτι της παρθένου Μαρίας της Ναζαρέτ. Σύμφωνα με το θρύλο, το σπίτι μεταφέρθηκε στην Ιταλία από αγγέλους το 13ο αιώνα.


Το Κάστρο της Πράγας


Χτίστηκε τον 9ο αιώνα και υπέστη πολλές ανακατασκευές και αναμορφώσεις. Εδώ βρισκόταν πάντοτε η έδρα των εκάστοτε κυβερνητών της Τσεχίας, ενώ σήμερα αποτελεί την επίσημη κατοικία του προέδρου της χώρας.


Καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου


Ένας επιβλητικός ναός σε γαλλικό γοτθικό ύφος, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1344 ύστερα από διαταγή του αυτοκράτορα Καρόλου Δ΄ και ολοκληρώθηκε το 1929. Τα βιτρό που κοσμούν τα παράθυρα, οι τοιχογραφίες σε υγρό κονίαμα και οι επιτύμβιες πλάκες είναι εξαιρετικές. Στο παρεκκλήσι του 14ου αιώνα, με τον μαύρο βασιλικό αετό στην πόρτα, βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Βεγκέσλαου, του προστάτη άγιου των Τσέχων.


Το Παλιό Βασιλικό Ανάκτορο


Εκεί βρίσκεται η τεράστια Αίθουσα του Βλαδίσλαου, με τους κομψούς θόλους. Μια ράμπα στο πλάι επέτρεπε στους ιππείς να μπαίνουν στην αίθουσα και να συμμετέχουν σε κονταρομαχίες.


Χρυσό Σοκάκι

Αυτός ο στενός, μικρός δρόμος, ένας από τους πιο γραφικούς της Πράγας, πήρε το όνομά του από τους χρυσοχόους της Πράγας που ζούσαν εδώ κατά το 17ο αιώνα. Στη μια πλευρά του υπάρχουν υπέροχα σπίτια χτισμένα μέσα στις καμάρες των τειχών του Κάστρου, που κατασκευάστηκαν από τον Ροδόλφο Β' για τους 24 φρουρούς του Κάστρου. 100 χρόνια αργότερα μετακόμισαν εδώ οι χρυσοχόοι. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή ήταν μια εξαθλιωμένη συνοικία του υπόκοσμου. Τα περισσότερα σπίτια μετατράπηκαν σε καταστήματα που πωλούσαν βιβλία, κρύσταλλα Βοημίας και αναμνηστικά για τουρίστες. Στο Χρυσό Σοκάκι κατοικούσαν αρκετοί γνωστοί λογοτέχνες, όπως ο Σάιφερτ και ο Φρανς Κάφκα.Δημαρχείο

Ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της Πράγας είναι το Παλιό Δημαρχείο, που ιδρύθηκε το 1338, όταν ο βασιλιάς Ιωάννης του Λουξεμβούργου έδωσε την άδεια να δημιουργηθεί δημοτικό συμβούλιο. Με το πέρασμα των αιώνων, αρκετά παλιά σπίτια συνενώθηκαν, έτσι σήμερα, το Δημαρχείο αποτελείται από μια σειρά γοτθικών και αναγεννησιακών κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ανακαινιστεί, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τους ναζί κατά την Εξέγερση της Πράγας, το 1945. Ένα μέρος του κτιρίου καταστράφηκε τις τελευταίες μέρες του Β Παγκοσμίου πολέμου το 1945. Μετά από ανακατασκευή, μοιάζει με δύο κτίρια ενωμένα σε ένα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το μέρος που φαίνεται πιο καινούργιο είναι στην πραγματικότητα το πιο παλιό.


Το αστρονομικό ρολόι

Ο πύργος του Παλιού Δημαρχείου απέκτησε ένα ρολόι το 1410, δώρο του μεγάλου ωρολογοποιού Μίκουλας Κάντανε, το οποίο βελτιώθηκε το 1490 από κάποιον ωρολογοποιό ονόματι Χάνους, στον οποίο οφείλεται το μηχανικό αυτό θαύμα. Σύμφωνα μάλιστα με το θρύλο, ο Χάνους τυφλώθηκε ώστε να μην μπορεί να επαναλάβει το αριστούργημα του αλλού, οπότε για να εκδικηθεί, ανέβηκε στο ρολόι και το αχρήστευσε.

Τέσσερις φιγούρες δίπλα στο ρολόι αντιπροσωπεύουν τις βαθύτερες ανησυχίες των κατοίκων της Πράγας του 15ου αιώνα: τη Ματαιοδοξία, την Απληστία, το Θάνατο και την Παγανιστική Εισβολή. Οι τλεσσερις φιγούρες που βρίσκονται κάτω από αυτές είναι; Ο Χρονικογράφος, ο Άγγελος, ο Αστρονόμος και ο Φιλόσοφος.

Κάθε μια ώρα, όταν σημαίνει ακριβώς, ο Θάνατος χτυπάει την καμπάνα και αναποδογυρίζει την κλεψύδρα, και τότε μια πομπή από Αποστόλους περνάει μπορστά από τα δύο παράθυρα, νεύοντας στον κόσμο. Στο τέλος ακόυγεται ένας πετεινός και το ρολόι σημαίνει την ώρα.