Δευτέρα, 23.4.2018
Aξιοθέατα Βενετίας

Πλατεία του Αγίου Μάρκου


Η κύρια πλατεία της πόλης είναι γεμάτη ιστορία και περιτριγυρίζεται από κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Αρκετά από τα αξιοθέατα της Βενετίας βρίσκονται εδώ και έτσι η πλατεία είναι συχνά περιτριγυρισμένη από τουρίστες. Κτίστηκε τον 9ο αιώνα ως μια μικρή πλατεία και στολίστηκε με δέντρα μπροστά από τον αρχικό Άγιο Μάρκο ο οποίος ήταν μέρος του παλατιού του Δόγη μέχρι ο ναός καθαγιάστηκε το 1094. Η πλατεία χωρίστηκε από το παλάτι με ένα μικρό κανάλι το Ρίο Μπατάριο. Καθώς είχε αρχίσει να γίνεται ένα μικρό σημείο συναντήσεων η πλατεία επεκτάθηκε το 1174. Η πλατεία έγινε πλακόστρωτο το 1227 σε κατιχθυάκανθα διάταξη. Το 1735 τα τούβλα αντικαταστάθηκαν από φυσική πέτρα και μία πιο πολύπλοκη διάταξη σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Τυράλη. Ο σχεδιασμός προέβλεπε και τις τοποθεσίες που οι έμποροι μπορούσαν να στήσουν τους πάγκους τους. Η πλατεία είναι η μόνη του φέρει το όνομα Piazza καθώς όλες οι άλλες αναφέρονται ως Campi. Αυτό που θα σας τραβήξει την προσοχή θα είναι σίγουρα ο καθεδρικός του Αγίου Μάρκο, μία εκκλησία βασιλικού ρυθμού του 15ου αιώνα. Στην πλατεία θα βρείτε και κτίρια της κυβέρνησης της Βενετίας καθώς και τα μουσεία αρχαιολογίας καθώς και τη κεντρική βιβλιοθήκη. Μεταξύ του παλατιού του Δόγη και τη βιβλιοθήκης βρίσκεται η Πιάτσα Σαν Μάρκο που είναι μια μικρή πλατεία γνωστή για τις δύο στήλες της που στήθηκαν από τους κατοίκους για να τιμήσουν τους προστάτες αγίους της πόλης, Άγιο Μάρκο και Άγιο Θεόδωρο της Αμασέας. Στην μικρή αυτή πλατεία γινόταν επίσης και οι εκτελέσεις μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα.


Βασιλική του Αγίου Μάρκου


Ο πρώτος πολιούχος της Βενετίας ήταν ο 'Αγιος Θεόδωρος. Το 828 όμως αντικαταστάθηκε από τον 'Αγιο Μάρκο, όταν 2 έμποροι επέστρεψαν το λείψανό του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στην αρχή το λείψανό του φυλασσόταν σε ένα παρεκκλήσι μέσα στο Παλάτι των Δόγηδων, αλλά αργότερα χτίστηκε μία εκκλησία προς τιμήν του και το λείψανό του φυλάσσεται εκεί. Η βασιλική του Αγίου Μάρκου έχει υποστεί πολλές αλλαγές και προσθήκες στο πέρασμα των χρόνων εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, αλλά και των φωτιών που είχαν ξεσπάσει. Έτσι, σήμερα αποτελεί ένα κράμα αρχιτεκτονικών στυλ. Φημίζεται επίσης και για την εκπληκτικής ομορφιάς Αγία Τράπεζα, η οποία είναι καλυμμένη με πολυάριθμες πολύτιμες πέτρες και χρυσά ανάγλυφα. Η εκπληκτική βασιλική διαθέτει 5 τεράστιους τρούλους και είναι χτισμένη σε σχήμα ελληνικού σταυρού. Τα μπρούτζινα άλογα που βρίσκονται στο εξωτερικό της εκκλησίας αποτελούν αντίγραφα των αυθεντικών μπρούντζινων και επιχρυσωμένων αλόγων που φυλάσσονται στο Μουσείο Μαρκιάνο.

Τα τέσσερα άλογα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου

Τα τέσσερα άλογα που βρίσκονται στην Βασιλική φημολογείται ότι έχουν προέλθει από την Κωνσταντινούπολη. Τα κεφάλια είχαν αποκοπεί από το υπόλοιπο σώμα τους για να κάνουν τη μεταφορά τους πιο εύκολη. Αφού έφτασαν στη Βενετία, η σχισμή μεταξύ λαιμού και σώματος καλύφθηκε με κολάρα που τους προστέθηκαν και έπειτα τοποθετήθηκαν σε αγνό μπρούντζο, ο οποίος τα έκανε ευκολότερο να επιχρυσωθούν και δυσκολότερο να λιώσουν. Το 1797 ο Ναπολέων Βοναπάρτης κήρυξε το τέλος της Ενετικής Αυτοκρατορίας και τα στρατεύματά του έκλεψαν ό, τι πολύτιμο βρήκαν από την πόλη, συμπεριλαμβανομένων και των 4 αλόγων. Το 1815 η Γαλλική κυβέρνηση επέστρεψε τα άλογα αυτά στη Βενετία.Παλάτι του Δόγη


Το καταπληκτικό αυτό παλάτι είναι από τα πιο σημαντικά κτίρια της Βενετίας. Ήταν το κέντρο της δύναμης όπου οι Βενετιανή δημοκρατία έλαμψε. Τα σχέδια για το παλάτι του Δόγη έγιναν από το Φίλιππο Καλεντάριο (ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε για προδοσία το 1385). Εξ αιτίας του θανάτου του Καλεντάριο το παλάτι κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις. Η ανατολική πτέρυγα κατασκευάστηκε μεταξύ του 1301-1340 και η δυτική πτέρυγα που κοιτάει προς την piazzeta χρειάστηκε ακόμα 110 χρόνια για να ολοκληρωθεί το 1450. Το αρχιτεκτονικό στυλ γενικά αναφέρεται ως Βενετιανό Γοτθικό το οποίο ερμηνεύει ένα Γοτθικό ρυθμό με βυζαντινές επηρροές. Η άποψη του παλατιού δίνει μία ανάλαφρη αρχιτεκτονική δομή φιλική προς τον επισκέπτη και παράλληλα κάνει μία ισχυρή δήλωση για τη δύναμη αυτής της πολιτείας η οποία δεν χρειάζονταν να έχει ένα οχυρωμένο κάστρο όπως η εφάμιλλα πλούσιες πόλεις της εποχής. Η διακόσμηση του κτιρίου είναι γεμάτη με ιστορικές και βιβλικές σκηνές. Δύο από τις στήλες που βρίσκονται προς την piazzeta είναι βαμμένες κόκκινες για σηματοδοτούν το σημείο που ανακοινώνονται οι δημόσιες εκτελέσεις. Μία αλληγορική φιγούρα της δικαιοσύνης στολίζει την κορυφή της μίας κόκκινης στήλης ενώ πολλές άλλες φιγούρες μπορείτε να θαυμάσετε στο παλάτι. Στην ίδια άποψη του κτιρίου βρίσκεται η porta della carta η οποία είναι η κύρια είσοδος για το παλάτι. Η πύλη αυτή οδηγούσε κατ΄ευθείαν στην αυλή και ήταν το σημείο που κοινοποιούνταν όλες οι αποφάσεις στους πολίτες της Βενετίας. Αυτή η πύλη με τη βυζαντινή διακόσμηση σχεδιάστηκε από τον Βαρθολομαίο Bon το 1438. Στο εσωτερικό του παλατιού μετά την είσοδο θα βρεθείτε στην εσωτερική αυλή στην οποία μια μεγάλη σκάλα, γνωστή και ως σκάλα των γιγάντων, θα σας οδηγήσει στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Δόγη. Η σκάλα διακοσμείται εκατέρωθεν από δύο τεράστια αγάλματα του Άρη και του Ποσειδώνια. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν τα γραφεία της καγκελαρίας ενώ στον δεύτερο όροφο ήταν τα διαμερίσματα του Δόγη. Στο 3ο επίπεδο ήταν η σάλα del Kolledio όπου ο Δόγης συναντούσε τους ξένους αντιπροσώπους Επίσης σ΄αυτήν την αίθουσα υπάρχουν όλα τα πορτρέτα των Δόγηδων της Βενετίας εκτός ενός που ατίμασε τον εαυτό του που δοκίμασε να κάνει πραξικόπημα. Η μεγάλη αίθουσα του συμβουλίου βρίσκεται στον 2ο όροφο και είναι το μεγαλύτερο δωμάτιο μέσα στο παλάτι. Σ΄αυτήν την αίθουσα συναντιόταν η αριστοκρατία της Βενετίας που συνολικά αριθμούσαν τα 1.000 άτομα. Η αίθουσα κοσμείται από το έργο ο Παράδεισος του Tintoreto μία καταπληκτική τοιχογραφία που ολοκληρώθηκε το 1577. Τέλος στο υπόγειο βρισκόταν αρκετά κελιά όπου γινόταν η κράτηση όσων επρόκειτο να δικαστούν. Όταν κατασκευάστηκε μια νέα φυλακή στην άλλη πλευρά του καναλιού Rio de palazzio, τα κελιά αυτά σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται. Η νέα φυλακή ενώθηκε με το παλάτι με την διάσημη «Γέφυρα των στεναγμών».


Νέα και Παλιά Procuratie


Τα δύο αυτά κτίρια που πλαισιώνουν την Πλατεία του Αγίου Μάρκου ήταν τα γραφεία των 9 εισαγγελέων, των σημαντικότερων πολιτικών φιγούρων στη πολιτεία της Βενετίας μετά το Δόγη. Το 1585 ο Ενετός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη είπε σε έναν γερουσιαστή της Βενετίας για ένα ρόφημα που έπιναν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, το οποίο δε τους επέτρεπε να κοιμηθούν αφού το έπιναν. Το 1683 οι Ενετοί το έφεραν στη Βενετία, το καβούρδισαν και το επεξεργάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να το πωλούν σε ακριβή τιμή στο πρώτο καφέ της εποχής το οποίο άνοιξε ακριβώς κατά από την Procuratie. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξαν και πολλά άλλα καφέ και τα οποία έγιναν αγαπημένο στέκι των διανοούμενων και καλλιτεχνών της εποχής. Το 1720 άνοιξε ένα από τα πιο κομψά και αριστοκρατικά καφέ της Βενετίας, το Caffe alla Venezia trionfante από τον Floriano Francesconi, το οποίο έγινε αγαπημένο μέρος συνάντησης για τον Carlo Goldoni, Antonio Canova, Gozzi και πολλούς άλλους. Σήμερα διατηρεί αναλλοίωτη την εσωτερική του διακόσμηση συνεχίζοντας να προσφέρει καφέ και ονομάζεται πλέον χαϊδευτικά από το όνομα του ιδιοκτήτη του Florian. 'Αλλο διάσημο καφέ της Procuratie είναι το καφέ Quadri, το οποίο στην αρχή δεν είχε και τόσο καλή φήμη, αλλά πλέον φημίζεται για το εξαιρετικό του σέρβις και τον αυθεντικό τούρκικο καφέ που σερβίρει. Στα καφέ αυτά της εποχής σύχναζε και ο διάσημος Βενετσιάνος Καζανόβα, στα οποία γνώριζε γυναίκες με αποτέλεσμα να γεμίσει όλα τα ορφανοτροφεία της Βενετίας με τα παιδιά του. Έτσι η πολιτεία τον φυλάκισε, αλλά κατάφερε να αποδράσει και να εγκατασταθεί στο Παρίσι μέχρι να συγχωρεθεί τελικά από την πολιτεία της Βενετίας και να επιστρέψει.


Το Κωδωνοστάσιο


Από την κορυφή του κωδωνοστασίου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την εκπληκτική θέα στην πόλη, καθώς και στις 'Αλπεις εφόσον η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Ο πρώτος πύργος που ολοκληρώθηκε το 1173 είχε χτιστεί ως φάρος. Το 1902 τα θεμέλια του υποχώρησαν και ο πύργος κατέρρευσε ευτυχώς χωρίς κανένα θύμα ή ζημιά στη διπλανή Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Το 1912 επαναλειτούργησε και σήμερα διαθέτει ανελκυστήρα χωρητικότητας 14 ατόμων που μεταφέρει τους επισκέπτες στην κορυφή του. Το κωδωνοστάσιο διαθέτει 5 καμπάνες, από τις οποίες η κάθε μία διαθέτει και διαφορετικό ρόλο. Η μαρανγκόνα σήμανε την έναρξη και τη λήξη της εργασίας, η μαλέφικο ειδοποιούσε αν θα γινόταν κάποια εκτέλεση, η νόνα σήμανε το μεσημέρι, η μέτζα τέρτζα συγκαλούσε τους συγκλητικούς στο Παλάτι των Δόγηδων και η τροτιέρα ανακοίνωνε τις συνεδριάσεις του Μεγάλου Συμβουλίου.


Κα ντ' Όρο


Το Κα ντ' Όρο (χρυσό σπίτι) είναι το ωραιότερο δείγμα βενετικής γοτθικής αρχιτεκτονικής της πόλης. Η πρόσοψη με τα κυματοειδή παράθυρα, τα βέλη και το εξωτικό μαρμάρινο τύμπανο έχει αναμφισβήτητα ανατολίτικο στυλ. Έργα καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στο παλάτσο αυτό είναι το Διπλό Πορτρέτο του Λομπάρντο, Ευαγγελισμός, Η Κοίμηση της Θεοτόκου από τον Καρπάτσιο, η Μαστίγωση του Σινιορέλι, Αφροδίτη του Τιτσιάνο.