Μαδρίτη – Τολέδο - Σεγκόβια - Άβιλα

12/11, 26/11/22
Αρχική » Εκδρομές Εξωτερικού » Ευρώπη » Μαδρίτη – Τολέδο

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ (ΠΤΗΣΗ, ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, τη Μαδρίτη. Με την άφιξή μας ξεκινάμε για μια πανοραμική περιήγηση της πόλης, που για αιώνες υπήρξε σημαντικότατο κέντρο γεωπολιτικής, τεχνών και επιστημών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι η Μαδρίτη υπήρξε ίσως το σημαντικότερο και το πρώτο μεγάλο αποικιοκρατικό κέντρο ήδη από τον 16ο αιώνα. Κάθε γωνιά της πόλης φανερώνει τον βαθύ ισπανικό αυτοκρατορικό πλούτο και την ανυπέρβλητη ισχύ που καθόρισαν για πολλούς αιώνες την ιστορία της Ευρώπης αλλά και της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική, η Μαδρίτη είναι όχι απλώς ένα ζωντανό μουσείο αλλά και ζωντανό αισθητικό πανεπιστήμιο! Σε αυτή την πρώτη βόλτα μας καταλαβαίνουμε πως ενώ διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές, έχει διατηρήσει την όψη και την αισθητική πολλών από τις ιστορικές γειτονιές και οδούς. Τα βασικά αξιοθέατά της είναι το Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης, το Βασιλικό Θέατρο με την αποκατεστημένη Λυρική Σκηνή του 1850, το απίθανο πάρκο Μπουέν Ρετίρο το οποίο ιδρύθηκε το 1631, το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης το οποίο περιέχει ιστορικά αρχεία της Ισπανίας, μεγάλος αριθμός εθνικών μουσείων και φυσικά… το Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της λεωφόρου Πασέο δελ Πράδο και περιλαμβάνει τρία τεράστιας και παγκόσμιας σημασίας μουσεία τέχνης: το Πράδο, το μοντέρνας τέχνης Βασίλισσα Σοφία και το Thyssen-Bornemisza το οποίο συμπληρώνει τις ελλείψεις των δύο προηγούμενων.

Πέρα από τα μουσεία, η Πλάθα ντε Θιμπέλες με το παλάτι και το σιντριβάνι της είναι το σύμβολο της πόλης. Άλλα αξιοθέατα της μεγαλειώδους Μαδρίτης είναι ο καθεδρικός ναός Λα Αλμουδένα, οι εκκλησίες του Αγίου Ισιδώρου και του Αγίου Φραγκίσκου καθώς και η πλατεία Πλάθα Μαγιόρ. Και ο πιο διάσημος εμπορικός δρόμος είναι η Γκραν Βία που σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα ως μία μεγάλη εμπορική οδός, κατά τα παρισινά πρότυπα, με καταστήματα και θέατρα. Ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος με αναγεννησιακά κτίρια διαφόρων αρχιτεκτονικών στυλ της εποχής όπως βιεννέζικη αρ νουβό, ο ισπανικός εκλεκτικισμός, η αρ ντεκό κ.α. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: ΜΑΔΡΙΤΗ (ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΑΔΟ, περιλαμβάνεται η ξενάγηση – ΠΕΖΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για το περίφημο Μουσείο Πράδο (η είσοδος δεν περιλαμβάνεται). Το μουσείο χτίστηκε τον 18ο αιώνα, ιδρύθηκε το 1818 και κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, με μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Όταν ο Ναπολέων κατέλαβε τη Μαδρίτη το 1808 χρησιμοποίησε το κτίριο του μουσείου για τις ανάγκες του ιππικού και του πυροβολικού του. Όσο για τη λέξη prado, σημαίνει λιβάδι.

Το μουσείο κατά την ίδρυσή του στέγασε αρχικά τη βασιλική συλλογή τέχνης, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε μικρό, οπότε και επεκτάθηκε το 1918. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, κατόπιν σύστασης της Κοινωνίας των Εθνών, 353 πίνακες μαζί με άλλα έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στη Βαλένθια. Αργότερα κατέληξαν στη Γενεύη, από όπου επέστρεψαν με νυχτερινά τρένα μέσω γαλλικού εδάφους, μόλις ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αν και το Πράδο ιδρύθηκε ως μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή αίγλη του, είναι γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά. Στις αίθουσές του εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει, έτσι λοιπόν τα εκθέματα εναλλάσσονται.

Το πιο γνωστό έργο στο Μουσείο Πράδο είναι το Λας Μενίνας του Βελάθκεθ. Ο Βελάθκεθ όχι μόνο παραχώρησε στο μουσείο τα εκπληκτικά έργα του, αλλά δραστηριοποιήθηκε ενεργά και στο να συγκεντρώσει έργα των σημαντικότερων ιταλών καλλιτεχνών της εποχής του. Επίσης η περίφημη Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο εκτέθηκε στο Πράδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας της Ισπανίας, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, όπου διαμορφώθηκε ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθεί ο τεράστιος πίνακας. Σημαντικό τμήμα των πινάκων του Μουσείου Πράδο ανήκουν στη λεγόμενη Χρυσή Περίοδο της Ισπανίας (15ος – 17ος αιώνας).  

Όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψή μας στο Πράδο, θα κάνουμε μία απολαυστική περιπατητική ξενάγηση στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης. Οι βόλτες σε αυτή την περιοχή ξεκινούν από την Πουέρτα ντελ Σολ και διακλαδώνονται προς κάθε κατεύθυνση. Εμείς θα κατευθυνθούμε προς την Πλάθα Μαγιόρ, τη διασημότερη περίκλειστη πλατεία της Μαδρίτης, με τα αιωνόβια κτίρια και το πλακόστρωτο που έχει κατά καιρούς λειτουργήσει σαν αρένα ταυρομάχων και χώρος εκτελέσεων. Σήμερα εκεί υπάρχουν παντού υπαίθρια καφέ και, στη διαδρομή, χιλιάδες μικρομάγαζα. Ανάμεσά τους, με λίγο κόπο, θα διακρίνουμε μερικά μικρά αξιοθέατα, όπως το άγαλμα της αρκούδας με τη φραουλιά και το κτίριο του Ταχυδρομείου του 19ου αιώνα.

Θα πάμε επίσης στην Πλάθα ντε Εσπάνια, με το άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συγγραφέα του Δον Κιχώτη. Μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε το Βασιλικό Ανάκτορο των Βουρβόνων, την παλαιά κατοικία της βασιλικής οικογένειας με τα 2.800 δωμάτια. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο νεοκλασικό κτίριο του 18ου αιώνα, όπου έζησε και δημιούργησε ο Γκόγια ως ζωγράφος του παλατιού.

Μετά την ξενάγησή μας στο ιστορικό κέντρο θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για να δούμε και την… άλλη Μαδρίτη. Μπορούμε να πάμε στο διάσημο στάδιο Μπερναμπέου και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ατότσα που είναι ο μεγαλύτερος της Ισπανίας και πρωτολειτούργησε το 1851. Μπορούμε επίσης να δούμε τον αρχαίο αιγυπτιακό ναό του Ντεμπόντ ο οποίος βρίσκεται στο τέλος της οδού Γκραν Βία. Ο ναός αυτός χτίστηκε το 200 π.Χ. νότια του Ασουάν στην Αίγυπτο.

Όμως τη δεκαετία του 1960 όταν κατασκευάστηκε το φράγμα του Ασουάν η UNESCO έκανε διεθνή έκκληση για τη διάσωση των μνημείων που κινδύνευαν να καταστραφούν από τα ισχυρά ρεύματα του Νείλου. Τότε, το 1968, η αιγυπτιακή κυβέρνηση παραχώρησε τον ναό του Ντεμπόντ στην Ισπανία, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθειά της στη διάσωση των ναών του Αμπού Σιμπέλ. Έτσι ο ναός του Ντεμπόντ μεταφέρθηκε από τον Νείλο στη Μαδρίτη.

Σε αυτή την ελεύθερη βόλτα μας στην πόλη μπορούμε επίσης να πάμε στο περίφημο Πάρκο Ρετίρο. Το πάρκο ανήκε στην ισπανική βασιλική οικογένεια μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, οπότε και έγινε δημόσιο. Καταλαμβάνει έκταση 1,4 χλμ² και βρίσκεται στα όρια του κέντρου της πόλης, πολύ κοντά στην Πουέρτα δε Αλκαλά και όχι μακριά από το Μουσείο Πράδο.

Μέσα στο πάρκο θα δούμε όμορφα αγάλματα και μνημεία, εκθέσεις έργων τέχνης και μία λίμνη. Και τέλος αφού η ημέρα είναι αφιερωμένη στη βασίλισσα Μαδρίτη, μπορούμε να κάνουμε και μια βόλτα στα υπέροχα καταστήματά της. Διανυκτέρευση στη Μαδρίτη.

3η ΗΜΕΡΑ: ΜΑΔΡΙΤΗ – ΤΟΛΕΔΟ – ΜΑΔΡΙΤΗ (ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ)

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για το μεσαιωνικό Τολέδο, στην Καστίλη Λα-Μάντσα, την πόλη όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Ελ Γκρέκο τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Το Τολέδο βρίσκεται στην περιοχή της Καστίλης- Λα Μάντσα και από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας της Ισπανίας και το ισχυρό πολιτιστικό κέντρο της. Επίσης ήταν φημισμένο για την παραγωγή των καλύτερων σπαθιών στη Δύση. Σήμερα έχει χαρακτηριστεί ολόκληρο ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και πραγματικά μοιάζει με ζωντανό μνημείο και μουσείο αρχιτεκτονικής.

Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα του Τολέδου είναι κατ’ αρχάς η μαυριτανική όψη της πόλης που διατηρείται άρτια. Επίσης είναι ο γοτθικός καθεδρικός ναός του 1493 στην είσοδο της πόλης, που κτίσθηκε επί ναού του 6ου αιώνα και περιλαμβάνει έργα των Γκόγια και Ελ Γκρέκο. Και βεβαίως είναι το περίφημο οχυρό του Αλκάθαρ, ένα επιβλητικό τετράγωνο οικοδόμημα με πύργους σε κάθε γωνία του που δεσπόζει στον λόφο πάνω από την πόλη.

Στο Τολέδο επίσης υπάρχει το Μουσείο Ελ Γκρέκο, που άνοιξε το 1911 και βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικία. Αποτελείται από δύο κτίρια, ένα σπίτι του 16ου αιώνα με αυλή, ένα κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα που στεγάζει τον εκθεσιακό χώρο και έναν κήπο. Το σπίτι έχει αναμορφωθεί σύμφωνα με τα σχέδια της κατοικίας του Ελ Γκρέκο, η οποίο δεν υπάρχει πια..

Τέλος το Τολέδο πρέπει να θυμίσουμε ότι αναφέρεται στον Δον Κιχώτη του Θερβάντες, που θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημα στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας. Για τον εορτασμό των 400 ετών από την έκδοση του πρώτου τόμου του μυθιστορήματος, στην πόλη έχουν διαμορφωθεί δύο δρόμοι από τους οποίους πέρασε, σύμφωνα με τον Θερβάντες, ο μυθιστορηματικός ήρωας. Μετά το τέλος της ξενάγησής μας στο Τολέδο, θα αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας στη Μαδρίτη. Διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΜΑΔΡΙΤΗ – ΑΒΙΛΑ – ΣΕΓΚΟΒΙΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

Το πρωί αναχωρούμε οδικώς για την καρδιά της Καστίλης. Η πρώτη στάση μας θα γίνει στην απίθανη Άβιλα, αγαπημένη πόλη του μεγάλου Βρετανού σκηνοθέτη Όρσον Γουέλς ο οποίος γύρισε εκεί πολλές σκηνές από την ταινία του «Οι καμπάνες του Μεσονυχτίου» (1965). Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την Άβιλα ως έναν παράξενο, τραγικό τόπο στον οποίο είχε τη μέγιστη επιθυμία να ζήσει. Συχνά η Άβιλα αποκαλείται Πόλη των Βράχων και των Αγίων.

Ο πολυβραβευμένος Ισπανός συγγραφέας Χοσέ Μαρτίνεθ Ρουίθ την περιέγραψε ως «την πιο χαρακτηριστική πόλη του 16ου αιώνα στην Ισπανία». Και δεν έχει άδικο. Βασικό χαρακτηριστικό της Άβιλα είναι τα ατόφια ρομανέσκ τείχη του 16ου αιώνα που την περιβάλλουν καθώς και οι πολυάριθμες ρομανέσκ και γοτθικές εκκλησίες της. Στην Άβιλα βρίσκονται οι περισσότερες ανά κάτοικο εκκλησίες όλης της Ισπανίας! Φυσικά τόσο η πόλη με το πανέμορφο ιστορικό κέντρο και τις εκκλησίες όσο και τα τείχη έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Επόμενος σταθμός μας είναι η πανέμορφη Σεγκόβια: Είναι η πόλη όπου στέφθηκε η Ισαβέλα Α’ της Ισπανίας και η οποία τον μεσαίωνα εξελίχθηκε σε σπουδαίο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο κλωστοϋ-φαντουργίας.

Σήμερα η πόλη με τα τείχη της, το ιστορικό κέντρο και το ρωμαϊκό υδραγωγείο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της UNESCO. Στη βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο θα δούμε κτίρια σε αρχιτεκτονικά στυλ διαφόρων πολιτισμών και θρησκειών, όχι μόνο κελτικών, ρωμαϊκών και καθολικών αλλά και εβραϊκών όπως είναι η πρώην συναγωγή (14ος αιώνας) και εν συνεχεία ναός του Αγίου Σώματος και το εβραϊκό κοιμητήριο. Εξαιρετικά σημαντικό αξιοθέατο είναι το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Σεγκόβια στην Πλάθα δελ Αθογκέχο που χρονολογείται στα τέλη του 1ου αιώνα. Είναι κατασκευασμένο από 25.000 γρανιτένια τούβλα που στέκονται χωρίς λάσπη, έχει μήκος 818 μέτρα (με 170 κάμαρες) και ύψος 29 μέτρα.

Άλλο ορόσημο είναι το ανάκτορο Αλκάθαρ, που χρονολογείται πριν το 1122. Υπήρξε αγαπημένη κατοικία των βασιλέων της Καστίλης και σήμερα φιλοξενεί τα στρατιωτικά αρχεία της Σεγκόβια και το μουσείο της Βασιλικής Σχολής Πυροβολικού.

Επίσης εξαιρετικής σημασίας είναι και ο Καθεδρικός της Σεγκόβια, ο τελευταίος ναός γοτθικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε στην Ισπανία και αποκαλείται Η Κυρία των Καθεδρικών. Τέλος ανάμεσα στα ποικίλα και πανέμορφα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της πόλης που την κάνουν να ξεχωρίζει στις λίστες της UNESCO είναι και η αστική γλυπτική της. Η Σεγκόβια είναι γεμάτη με γλυπτά πολλά εκ των οποίων αναπαριστούν επιφανείς πολίτες του παρελθόντος της.Μετά την περιήγησή μας στην πόλη, επιστρέφουμε στη Μαδρίτη. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: ΜΑΔΡΙΤΗ – ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Μετάβαση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης για την πτήση της επιστροφής μας.

Μαδρίτη – Τολέδο - Σεγκόβια - Άβιλα | Φθινόπωρο 2022

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  12/11/2022 – Αναχώρηση από Αθήνα – Τιμή από 439€

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
Double Room 439 € 280 €
  Twin Room 439 € 280 €
  Triple Room 439 € 280 €
  Single Room 669 € 280 €

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  26/11/2022 – Αναχώρηση από Αθήνα – Τιμή από 429€

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
Double Room 429 € 280 €
  Twin Room 429 € 280 €
  Triple Room 429 € 280 €
  Single Room 659 € 280 €

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Διανυκτερεύσεις το κεντρικό ξενοδοχείο (Gran Versailles 4* ή Mayorazgo 4*).
  • Τοπικοί φόροι στα ξενοδοχεία.
  • Πρωινό καθημερινά.
  • Ολοήμερη εκδρομή στο Τολέδο.
  • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Έλληνας συνοδός/αντιπρόσωπος, γνώστης της Ισπανικής κουλτούρας και Ιστορίας.
  • Ταξιδιωτικός οδηγός στα Ελληνικά.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από – Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

Α3 700

12/11/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

09:15

12:20

Α3 703

16/11/2022

ΜΑΔΡΙΤΗ – ΑΘΗΝΑ

16:40

21:10

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από – Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

Α3 700

26/11/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

09:15

12:20

Α3 703

30/11/2022

ΜΑΔΡΙΤΗ – ΑΘΗΝΑ

16:40

21:10

Φωτογραφίες