Βουδαπέστη
Βουδαπέστη
Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Έχει περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda (Βούδα) και Pest (Πέστη). Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κλίμα:
Όπως και στις περισσότερες πόλεις της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα στη Βουδαπέστη (Δεκέμβριο -Φεβρουάριος) συνοδεύονται με ισχυρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η πόλη καλύπτεται με χιόνι αρκετές εβδομάδες κάθε χρόνο, έτσι συνιστάται προσοχή κατά την οδήγηση. Τους θερινούς μήνες ( Ιούνιος-Αύγουστος) υπάρχουν ήπια υψηλές θερμοκρασίες κατά μεσο όρο 27°C Ωστόσο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τις καλοκαιρινές μέρες η θερμοκρασία να φτάνει λίγο πάνω από τους 30°C.
Ένδυση:
Αναλόγως την εποχή. Αν την επισκεφτείς χειμώνα θέλει ζεστά ρούχα, παλτό, ισοθερμικά, κασκόλ, μπότες και λοιπά.
Γλώσσα:
Επίσημη γλώσσα τα ουγγρικά.
Ώρα:
GMT +1 ώρα
Μετακινήσεις:
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βουδαπέστη είναι πολύ καλά. Μπορείς να μετακινηθείς με τραμ, μετρό, λεωφορεία. Επίσης η τέλεια τουριστική μετακίνηση γίνεται με το Big Bus.
Διατροφή:
Η ουγγρική κουζίνα, είναι διάσημη για τα βραστά της πιάτα, τον συνδυασμό των κρεάτων (xοιρινό μαζί με βόδι και αρνί), το γκούλας και την καυτερή πάπρικα. Η εθνική κουζίνα της Ουγγαρίας έχει ευρωπαϊκά, μεσανατολίτικα και ασιατικά στοιχεία.
Πληθυσμός
Έκταση
Αξίζει να δείτε
Ανάκτορο Σάντορ
Στην κορυφή του οδοντωτού σιδηροδρόμου βρίσκεται το μεγάλο νεοκλασικό Ανάκτορο Σάντορ. Χτίστηκε το 1806 για λογαριασμό του κόμη Βίνσεντ Σάντορ από τους αρχιτέκτονες Μίχαλι Πόλακ και Γιόζαν & Αμαν. Τα ανάγλυφα που κοσμούν το ανάκτορο είναι έργα των Τέρεκ, Μέλοτσο, Κέρεσενιι. Η διακόσμηση στη δυτική πρόσοψη παρουσιάζει αρχαίους Έλληνες θεούς στον Όλυμπο. Στη νότια πλευρά
διακρίνεται ο κόμης Σάντορ να παίρνει το χρίσμα του ιππότη, ενώ στη βόρεια υπάρχει ένα άγαλμα του Αγίου Γεωργίου από τον Στρομπλ. Το Ανάκτορο Σάντορ υπήρξε η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού από το 1867 μέχρι το 1944. Κατά το
Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη σοβαρές ζημιές. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’80 αλλά δε χρησιμοποιείται και είναι κλειστό για το κοινό.
Προμαχώνας των Ψαράδων
Το μνημείο αυτό σχεδιάστηκε από τον Σούλεκ για τη Συντεχνία των Ψαράδων το 1895. Καταλαμβάνει τη θέση όπου βρίσκονταν τα αμυντικά τείχη της Βούδας και μια πλατεία όπου πωλούνταν ψάρια. Το κτίριο, από όπου προσφέρεται θέα στο Δούναβη και την Πέστη, είναι μια καθαρά αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Πύργου. Μπροστά από τον προμαχώνα βρίσκεται ένα άγαλμα του Αγίου Στεφάνου, του βασιλιά που εισήγαγε το χριστιανισμό στην Ουγγαρία.
Κοινοβούλιο
Το Κοινοβούλιο είναι το μεγαλύτερο κτίριο της χώρας. Για το σχέδιο του διεξήχθη διαγωνισμός με νικητή τον Στέιντλ, ο οποίος μεταξύ 1884 και 1902, έχτισε ένα νεογοτθικό αριστούργημα. Βασίζεται στο σχέδιο του Κοινοβουλίου του Λονδίνου, που ολοκληρώθηκε το 1835 από τον Τσαρλς Μπάρι. Έχει μήκος 268 μέτρα, ύψος96 μέτρα και αποτελείται από 691 αίθουσες. Στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης συνεδριάζει σήμερα η Εθνοσυνέλευση και είναι διακοσμημένη με διάφορους πίνακες
μεταξύ των οποίων η ”Κατάκτηση των Μαγυάρων” του Μίχαλι Μουνκάτσι.
Βασιλική Αγίου Στεφάνου
Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στον Αγιο Στέφανο, τον πρώτο Ούγγρο χριστιανό βασιλιά. Σχεδιάστηκε από τον Γιόζεφ Χιλντ, με βάση του σχήμα του ελληνικού σταυρού. Το 1867 την ανέλαβε ο Μίκλος Ιμπλ, ο οποίος πρόσθεσε το νεοαναγενησσιακό τρούλο, αφού ο αρχικός κατέρρευσε το 1868. Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1905 από τον Κάουσερ. Το 1938, με την επέτειο των 900 χρόνων από το θάνατο του Αγίου Στεφάνου, πήρε το τίτλο της Ελάσσονος Βασιλικής. Στον πύργο που διαθέτει η εκκλησία, οι Γερμανοί δώρισαν την καμπάνα που υπάρχει σήμερα, βάρους 9,144 κιλών ως αποζημίωση για την αυθεντική που κλάπηκε από τους Ναζί το 1944. Αξιοσημείωτα στην εκκλησία αυτή είναι η Πύλη, η οποία είναι διακοσμημένη αριστοτεχνικά με τις κεφαλές των 12 Αποστόλων και η Αγία Δεξιά Χείρα, που περιέχει το μουμιοποιημένο μπράτσο του βασιλιά Στεφάνου.
Ακαδημία Μουσικής Φραντς Λιστ
Η ακαδημία στεγάζεται σε ένα μέγαρο σε ρυθμό ιστορικισμού, που χτίστηκε από τους Γκίεργκλ και Κορμπ το 1904. Πάνω από την κύρια είσοδο θα δείτε ένα άγαλμα του Φραντς Λιστ, έργο του Στρομπλ. Τα έξι ανάγλυφα πάνω από τη βάση, που φιλοτεχνήθηκαν από τον Έντε Τελτς, παρουσιάζουν την ιστορία της μουσικής. Το εσωτερικό σε στυλ αρ-νουβό παραμένει ανέπαφο. Η νωπογραφία ”Η πηγή της
Νεότητας” στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου είναι του Κρίες. Η ακαδημία έχει δύο αίθουσες. Στην πρώτη χωρητικότητας 1200 ατόμων παρουσιάζονται αλληγορίες των μουσικών κινημάτων. Στη δεύτερη χωρητικότητας 400 θέσεων, παρουσιάζονται έργα μουσικής δωματίου.
Εκκλησία της Αγίας 'Αννας
Χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και είναι μία από τις ωραιότερες μπαρόκ εκκλησίες της πόλης. Το κέντρο της πρόσοψης κοσμείται με τα αγάλματα της Αγίας ‘Αννας και της παρθένου Μαρίας. Βρίσκεται στα βόρεια της συνοικίας του Πύργου.
Εκκλησία του σπηλαίου
Στο βραχώδες εσωτερικό της σπηλιάς του Αγίου Στεφάνου, στη νότια πλευρά του λόφου Γκέλερτ, οι ιερείς του τάγματος του Παύλου ίδρυσαν το 1926, μία εκκλησία. Σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μοιάζει με το άγιο σπήλαιο της Λούρδης. Βρίσκεται στο λόφο Γκέλερτ και Τάμπαν.
Εθνογραφικό μουσείο
Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία, αφιερωμένο στην εθνογραφία ολόκληρης της Ευρώπης, περιέχει 139,000 αντικείμενα Ουγγρικής προέλευσης, όπως επίσης και επιπλέον 53,000 αντικείμενα διεθνούς ενδιαφέροντος. Είναι τοποθετημένο σε ένα ενδιαφέρον κτίριο που άλλοτε ανήκε στη βασιλική Αυλή, απέναντι από το κοινοβούλιο, εκθέτοντας στοιχεία από την αναγέννηση, το μπαρόκ και την κλασσική
αρχιτεκτονική. Μόνιμες εκθέσεις: Ο παραδοσιακός πολιτισμός των Ούγγρων και από την πρωτόγονη κοινωνία στον πολιτισμό.
Gellert Bath
Είναι ένα από τα αγαπημένα των επισκεπτών της Βουδαπέστης. Η φυσική του πηγή είναι γνωστή από τις αρχές του 13ου αιώνα, και το εσωτερικό του είναι απόλαυση για τους λάτρεις του αυθεντικού. Η κεντρική κλειστή πισίνα αυτών των πηγών της Βούδας προσελκύει τους επισκέπτες χάρη στο πανέμορφο αρ-νουβό εσωτερικό της, τις μαρμάρινες κολόνες και τα πολύχρωμα μωσαϊκά.
Εθνική Πινακοθήκη Ουγγαρίας
Η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας ιδρύθηκε το 1957. Στεγάζει μία εκτεταμένη συλλογή έργων ουγγρικής τέχνης από το Μεσαίωνα μέχρι τον 20ο αιώνα. Τα έργα αυτά ήταν συλλογές διαφόρων ομάδων και ιδρυμάτων από το 1839 και μετά και μέχρι πρότινος στεγάζονταν στο Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Καλών Τεχνών. Η συλλογή μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Ανάκτορο. Σήμερα υπάρχουν 6 μόνιμες εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζονται τα πολυτιμότερα έργα ουγγρικής τέχνης στον κόσμο. Κάποια από τα σημαντικότερα έργα που φιλοξενούνται εδώ είναι:
- Ο Ασπασμός: πίνακας υστερογοτθικής ουγγρικής ζωγραφικής που είναι τμήμα ενός πτυσσόμενου έργου Αγίας Τράπεζας από μία εκκλησία στη Σλοβακία
- Πικ νικ το Μάϊο, του Μέρσε: τοπιογραφία με γοητευτικά χρώματα επηρεασμένη από τους Μονέ και Μανέ
- Αίθουσα του Θρόνου: εδώ εκτίθενται τρίπτυχα Αγίας Τράπεζας
- Κέδρος του Λιβάνου του Τσόντβαρι
Οδός των Λόρδων
Τα κτίρια της Οδού των Λόρδων καταστράφηκαν αρχικά το 1686 και κατόπιν το 1944. Με την ανοικοδόμηση του 1950 με 1960 πολλά απέκτησαν και πάλι τη μεσαιωνική όψη τους. Σχεδόν όλα έχουν κάποιο γοτθικό απομεινάρι -πύλη ή αίθουσα- ενώ η πρόσοψή τους είναι μπαρόκ ή νεοκλασική. Ένα εξαιρετικό δείγμα γοτθικής πρόσοψης βρίσκεται στον οίκο Χέλμπλινγκ στον αριθμό 31. Αρκετά από τα
αυθεντικά στοιχεία της διασώθηκαν από τους διάφορους πολέμους και τις ανακαινίσεις, και έτσι οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να την ξαναφτιάξουν με αρκετή λεπτομέρεια. Το κτίριο στον αριθμό 53 ξαναχτίστηκε το 1701 με 1722 ως μονή Φραγκισκανών, αλλά το 1789 αναδιαρθρώθηκε για να το χρησιμοποιήσει ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β’. Το 1795 φυλακίστηκαν εδώ οι Ούγγροι Ιακωβίνοι και ο ηγέτης τους Μαρτίνοβιτς. Το 1873 τοποθετήθηκε μπροστά από το κτίριο ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος της Αρτέμιδας του Πραξιτέλη. Επίσης εδώ υπάρχουν δύο μουσεία: το μουσείο Τηλεφώνου στον αριθμό 49 και στον αριθμό βρίσκεται η είσοδος του Λαβυρίνθου.
Πλατεία Ρούσβελτ
Παλαιότερα, η πλατεία Ρούσβελτ ήταν γνωστή με άλλα ονόματα όπως πλατεία Φραγκίσκου Ιωσήφ ή πλατεία εκφόρτωσης. Το σημερινό όνομά της το απέκτησε το 1947. Βρίσκεται στην πλευρά της Πέστης, στην άκρη της γέφυρας των Αλυσίδων και περιβάλλεται από όμορφα κτίρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν ατά μήκος της πλατείας, ξενοδοχεία, τα λουτρά Ντιάνα και το Μέγαρο Λόιντ που είχε σχεδιάσει ο Χιλντ. Το μοναδικό κτίριο του προηγούμενου αιώνα που διασώζεται είναι η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών. Τα άλλα κτίρια κατεδαφίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από το Ανάκτορο Γκρέσαμ και την Τράπεζα Ουγγαρίας. Δύο μεγάλα σύγχρονα ξενοδοχεία, τα Atrium Hyatt και Intercontinental βρίσκονται στη νότια πλευρά της πλατείας. Μπροστά από το δεύτερο θα δείτε ένα άγαλμα του βαρόνου Έετβες, του μεταρρυθμιστή της δημόσιας εκπαίδευσης. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχουν τα μνημεία δύο πολιτικών που συνδέθηκαν με τελείως διαφορετικές ιδεολογίες: του κόμη Σέτσενι, μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μεταρρυθμιστή της εποχής του, και του Φράνσις Ντέακ, ο οποίος έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στο Συμβιβασμό του 1867, που οδήγησε στη Δυαδική Μοναρχία.
Κρατική Όπερα
Η Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης λειτουργεί από το 1884. Χτίστηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί τις όπερες του Παρισιού, της Βιέννης και της Δρέσδης. Ήταν το έργο ζωής του μεγάλου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ. Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με έργα Ούγγρων καλλιτεχνών, όπως ο Στρομπλ και Λοτζ. Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα η Όπερα έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους διασημότερους συνθέτες, όπως οι Έρκελ, Γκούσταβ Μάλερ και Ότο Κλέμπερερ. Η κεντρική αίθουσα της Όπερας είναι στολισμένη με ένα μπρούντζινο πολυέλαιο βάρους 3,050 κιλών, ο οποίος φωτίζει μια θαυμάσια νωπογραφία του Λοτζ με τους θεούς του Ολύμπου. Επίσης το Βασιλικό Θεωρείο είναι διακοσμημένο με γλυπτά που συμβολίζουν τις τέσσερις φωνές της όπερας: άλτο, σοπράνο, μπάσο, τενόρο.
Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο
To Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή έργων τέχνης και χειροτεχνημάτων που συνδέονται με την ταραχώδη ιστορία της χώρας. Ιδρύθηκε το 1802 και οφείλει την ύπαρξη του στον κόμη Σέτσενι, που πρόσφερε τη συλλογή του από νομίσματα, βιβλία και έγγραφα στο έθνος. Η συνεχώς αυξανόμενη συλλογή έργων τέχνης και ντοκουμέντων εκτίθεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο που έχτισε ο Μίχαλι Πόλακ. Από τη σκάλα αυτού του μουσείου, ο ποιητής Σάντορ Πέτεφι, απήγγειλε το ”Εθνικό Τραγούδι” το 1848, το οποίο πυροδότησε την εξέγερση του λαού κατά των Αψβούργων.
Εκκλησία του Αγίου Matthias
Είναι η πιο γνωστή καθολική εκκλησία στη Βουδαπέστη. Ρωμανικά και γοτθικά στοιχεία σώζονται ακόμα σε αυτή την εκκλησία όπου στέφονταν οι Ούγγροι βασιλείς. Η νεογοτθική Αγία Τράπεζα είναι του 19ου αιώνα.
Ενοριακή εκκλησία της παλιάς πόλης
Η εκκλησία αυτή χρονολογείται από το 1046 – είναι το παλαιότερο κτήριο της Πέστης. Ένα άγαλμα του Αγίου Φλόριαν, του προστάτη των πυροσβεστών, τοποθετήθηκε δίπλα στην Αγία Τράπεζα όταν η εκκλησία διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1723.
Θερμά λουτρά
Η Βουδαπέστη είναι εμπλουτισμένη με φυσικές πηγές από θερμά νερά, που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και είναι αυτές που τροφοδοτούν τα περισσότερα θερμά λουτρά της πόλης. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι γνωστή ως η πόλη των Spa. Ανάμεσα σε αυτά ο πιο πολύτιμος θησαυρός είναι τα Τούρκικα λουτρά του 16ου αιώνα, όπως επίσης τα Szechenyi, Gellert και Lukacs Baths και τα Rac Baths, που πρόσφατα έκλεισαν για ανακαίνιση. Όλα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών τους.