Πράγα
Πράγα
Η Πράγα (τσέχικα: Praha), είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Κλίμα:
Ο χειμώνας είναι ψυχρότερος από τα άλλα κράτη της κεντρικής Ευρώπης ενώ το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ως θερμό.
Ένδυση:
Το χειμώνα εφοδιαστείτε με ότι πιο ζεστό ρούχο έχετε, ισοθερμικά κτλ.
Γλώσσα:
Η επίσημη γλώσσα είναι η Τσέχικη ενώ αρκετοί κάτοικοι μιλούν και τα Γερμανικά ενώ τα Αγγλικά είναι ίσως περισσότερο διαδεδομένα στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης αν και δύσκολα θα συνεννοηθείς λόγο του ότι δεν τα γνωρίζουν τόσο καλά.
Ώρα:
GMT +02:00
Μετακινήσεις:
Η Πράγα διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίκτυα δημόσιας συγκοινωνίας στην Ευρώπη. Το μετρό, τα τραμ και τα λεωφορεία χρησιμοποιούνται από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Πράγας και καλύπτουν τo μεγαλύτερο μέρος της πόλης και των περιχώρων. Ειδικά το μετρό καλύπτει διαδρομές μέσα στην πόλη πολύ εύκολα από τότε που απέκτησε τη δυνατότητα να καλύπτει τεράστιες αποστάσεις σε ελάχιστα λεπτά. Για τη μετακίνησή σας στην πόλη, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς από το να οδηγήσετε ή να πάρετε ταξί.
Διατροφή:
Η τσέχικη κουζίνα δανείζεται στοιχεία από κουζίνες γειτονικών χωρών και έχοντας ως βάση της τα φρέσκα συστατικά, προσφέρει έναν επιπλέον λόγο για να επισκεφθούμε την πρωτεύουσα της Τσεχίας.
Πληθυσμός
Έκταση
Αξίζει να δείτε
Loreta
Στο Ανάκτορο Cernin στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Το απίστευτα μπαρόκ Loreta, που βρίσκεται απέναντι από το παλάτι, είναι ένα μοναστήρι που διαθέτει μια εκπληκτική συλλογή από διαμάντια, μαργαριτάρια και χρυσό, καθώς και ένα αντίγραφο του Santa Casa, που βρίσκεται στην ιταλική πόλη Loreto και σκοπό είχε να μοιάζει με το σπίτι της παρθένου Μαρίας της Ναζαρέτ. Σύμφωνα με το θρύλο, το σπίτι μεταφέρθηκε στην Ιταλία από αγγέλους το 13ο αιώνα.
Καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου
Ένας επιβλητικός ναός σε γαλλικό γοτθικό ύφος, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1344 ύστερα από διαταγή του αυτοκράτορα Καρόλου Δ΄ και ολοκληρώθηκε το 1929. Τα βιτρό που κοσμούν τα παράθυρα, οι τοιχογραφίες σε υγρό κονίαμα και οι επιτύμβιες πλάκες είναι εξαιρετικές. Στο παρεκκλήσι του 14 ου αιώνα, με τον μαύρο βασιλικό αετό στην πόρτα, βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Βεγκέσλαου, του προστάτη άγιου των Τσέχων.
Χρυσό Σοκάκι
Αυτός ο στενός, μικρός δρόμος, ένας από τους πιο γραφικούς της Πράγας, πήρε το όνομά του από τους χρυσοχόους της Πράγας που ζούσαν εδώ κατά το 17ο αιώνα. Στη μια πλευρά του υπάρχουν υπέροχα σπίτια χτισμένα μέσα στις καμάρες των τειχών του Κάστρου, που κατασκευάστηκαν από τον Ροδόλφο Β για τους 24 φρουρούς του Κάστρου. 100 χρόνια αργότερα μετακόμισαν εδώ οι χρυσοχόοι. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή ήταν μια εξαθλιωμένη συνοικία του υπόκοσμου. Τα περισσότερα σπίτια μετατράπηκαν σε καταστήματα που πωλούσαν βιβλία, κρύσταλλα Βοημίας και αναμνηστικά για τουρίστες. Στο Χρυσό Σοκάκι κατοικούσαν αρκετοί γνωστοί λογοτέχνες, όπως ο Σάιφερτ και ο Φρανς Κάφκα.
Δημαρχείο
Ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της Πράγας είναι το Παλιό Δημαρχείο, που ιδρύθηκε το 1338, όταν ο βασιλιάς Ιωάννης του Λουξεμβούργου έδωσε την άδεια να δημιουργηθεί δημοτικό συμβούλιο. Με το πέρασμα των αιώνων, αρκετά παλιά σπίτια συνενώθηκαν, έτσι σήμερα, το Δημαρχείο αποτελείται από μια σειρά γοτθικών και αναγεννησιακών κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ανακαινιστεί, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τους ναζί κατά την Εξέγερση της Πράγας, το 1945. Ένα μέρος του κτιρίου καταστράφηκε τις τελευταίες μέρες του Β Παγκοσμίου πολέμου το 1945. Μετά από ανακατασκευή, μοιάζει με δύο κτίρια ενωμένα σε ένα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το μέρος που φαίνεται πιο καινούργιο είναι στη πραγματικότητα το πιο παλιό.
Το Κάστρο της Πράγας
Χτίστηκε τον 9ο αιώνα και υπέστη πολλές ανακατασκευές και αναμορφώσεις. Εδώ βρισκόταν πάντοτε η έδρα των εκάστοτε κυβερνητών της Τσεχίας, ενώ σήμερα αποτελεί την επίσημη κατοικία του προέδρου της χώρας.
Το Παλιό Βασιλικό Ανάκτορο
Εκεί βρίσκεται η τεράστια Αίθουσα του Βλαδίσλαου, με τους κομψούς θόλους. Μια ράμπα στο πλάι επέτρεπε στους ιππείς να μπαίνουν στην αίθουσα και να συμμετέχουν σε κονταρομαχίες.
Το αστρονομικό ρολόι
Ο πύργος του Παλιού Δημαρχείου απέκτησε ένα ρολόι το 1410, δώρο του μεγάλου ωρολογοποιού Μίκουλας Κάντανε, το οποίο βελτιώθηκε το 1490 από κάποιον ωρολογοποιό ονόματι Χάνους, στον οποίο οφείλεται το μηχανικό αυτό θαύμα. Σύμφωνα μάλιστα με το θρύλο, ο Χάνους τυφλώθηκε ώστε να μην μπορεί να επαναλάβει το αριστούργημα του αλλού, οπότε για να εκδικηθεί, ανέβηκε στο ρολόι
και το αχρήστευσε. Τέσσερις φιγούρες δίπλα στο ρολόι αντιπροσωπεύουν τις βαθύτερες ανησυχίες των κατοίκων της Πράγας του 15ου αιώνα: τη Ματαιοδοξία, την Απληστία, το Θάνατο και την Παγανιστική Εισβολή. Οι τλεσσερις φιγούρες που βρίσκονται κάτω από αυτές
είναι; Ο Χρονικογράφος, ο Άγγελος, ο Αστρονόμος και ο Φιλόσοφος. Κάθε μια ώρα, όταν σημαίνει ακριβώς, ο Θάνατος χτυπάει την καμπάνα και αναποδογυρίζει την κλεψύδρα, και τότε μια πομπή από Αποστόλους περνάει μπροστά από τα δύο παράθυρα, νεύοντας στον κόσμο. Στο τέλος ακούγεται ένας πετεινός και το ρολόι σημαίνει την ώρα.