Λονδίνο

Λονδίνο

Το Λονδίνο (αγγλικά: London) είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και της Αγγλίας, στα νοτιοανατολικά της οποίας βρίσκεται. Εκτείνεται εκατέρωθεν του ποταμού Τάμεση, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα.

Κλίμα:

Το κλίμα του Λονδίνου χαρακτηρίζεται ως εύκρατο που σημαίνει ότι η πόλη σπάνια βλέπει πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, με μέση μέγιστη θερμοκρασία τους 23 βαθμούς Κελσίου και με μέση χαμηλότερη τους 14 βαθμούς Κελσίου. Πολλές μέρες, η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει και τους 25 βαθμούς Κελσίου. Οι χειμώνες είναι ψυχροί (από 2 ως 8 βαθμούς Κελσίου), αλλά σπάνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν. Την άνοιξη οι ημέρες χαρακτηρίζονται από ήπιες θερμοκρασίες και τα βράδια από δροσιά.

Ένδυση:

Όποια εποχή του χρόνου και να έρθετε, το πιθανότερο είναι να κρυώσετε, παρά να ζεσταθείτε. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, να φέρετε απαραίτητα κασκόλ ενώ αν είστε κρυουλιάρηδες καπελάκι, γάντια και ισοθερμικές κάλτσες. Αντί για χοντρά πουλόβερ προτιμήστε ρούχα που μπορούν να φορεθούν το ένα πάνω από το άλλο, γιατί στους εσωτερικούς χώρους έχει ζέστη και μπορείτε να μείνετε και με ένα μακό μόνο.

Γλώσσα:

Η επίσημη γλώσσα του Λονδίνου είναι η Αγγλική.

Ώρα:

GMT + 0 hour

Μετακινήσεις:

Οι περισσότεροι επισκέπτες στο Λονδίνο χρησιμοποιούν το εκτενές δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς για να περιηγηθούν γρήγορα και οικονομικά, μιας και στους δρόμους επικρατεί πολλή κίνηση! Πάρτε μετρό, το κλασσικό Λονδρέζικο λεωφορείο, ένα πλωτό καραβάκι ή ένα παραδοσιακό μαύρο ταξί(London cab). Έτσι θα μπορέσετε να φτάσετε σε οποιονδήποτε προορισμό σε λίγα λεπτά.

Διατροφή:

Το Λονδίνο είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού και η πόλη είναι γεμάτη από εξαιρετικά εστιατόρια. Θα βρείτε απίστευτα φθηνό φαγητό για το δρόμο αλλά και πολύ καλό και ακριβό φαγητό, όλοι μπορούν να ικανοποιηθούν, και αυτοί που θέλουν να περάσουν οικονομικά αλλά και αυτοί που έχουν γευστικές απαιτήσεις.

Πληθυσμός

Έκταση

Αξίζει να δείτε

Πλατεία Trafalgar

Η Τrafalgar Square είναι η καρδιά του τουριστικού Λονδίνου. Εδώ λαμβάνουν χώρα οι μεγάλες διαδηλώσεις, εδώ προϋπαντούν το νέο έτος. Η πλατεία σχεδιάστηκε από τον Τζον Νας στις αρχές του 19 ου αιώνα, στο σημείο όπου βρίσκοταν οι Βασιλικοί Στάβλοι. Τις εργασίες εκτέλεσε ο Τραρλς Μπάρι, που ήταν εν μέρει υπεύθυνος για την ανέγερση του Κοινοβουλίου. Η Στήλη του Νέλσονα, ύψους 43,5μ., ολοκληρώθηκε το 1843, εις μνήμην της νίκης του ναυάρχου Νέλσονα επί του Ναπολέοντα έξω από το ακρωτήρι Τραφάλγκαρ της Ισπανίας το 1805.

Αββαείο του Ουέστμινιστερ

Το Αββαείο του Ουέστμινιστερ είναι μία από τις εκκλησίες της χριστιανοσύνης που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες. Έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία της Αγγλίας και της Αγγλικής Εκκλησίας. Με εξαίρεση τον Εδουάρδο Ε΄ και τον Εδουάρδο Η΄, εδώ έχει γίνει η στέψη όλων των βασιλέων, με πρώτο τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066. Εδώ έχουν θαφτεί και όλοι οι μονάρχες, από τον Ερρίκο Γ΄ μέχρι τον Γεώργιο Β΄ το 1820, οι υπόλοιποι αναπάυονται στο St George’s Chapel, στο Windsor.

Αλλαγή της Φρουράς

Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα «αξιοθέατα» του Λονδίνου. Η παλιά φρουρά αντικαθιστάται από τη νέα φρουρά στο προαύλιο των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις κόκκινες στολές, τα γούνινα
καπέλα και την παρέλαση με τη συνοδεία της μπάντας.

Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου

Ο St Paul’s Cathedral χτίστηκε από τον Κρίστοφερ Ρεν μεταξύ του 1675 και 1710. Ο τρούλος του δεσπόζει ακόμα στο City και ο μαναδικός μεγαλύτερος του είναι αυτός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Στο βόρειο διάδρομο του Χοροστασίου, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του καθεδρικού ναού που σώθηκε σαν από θαύμα από το βομβαρδισμό του 2 ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Γέφυρα του Πύργου

Η Γέφυρα του Πύργου χτίστηκε το 1894, όταν το Λονδίνο ήταν ακόμα ένα ακμαίο λιμάνι. Μέχρι τότε η London Bridge ήταν το ανατολικότερο πέρασμα και ο συνωστισμός ήταν τέτοιος που οι πλοιοκτήτες συμφώνησαν να κατασκευαστεί νέα γέφυρα με ανυψωτικό μηχανισμό που θα άνοιγε για τα πλοία μέσα σε τρία λεπτά. Οι δίδυμοι πύργοι, ύψους 25 μέτρων, κατσκευάστηκαν από πέτρα αλλά έχουν ατσάλινο σκελετό. Από το σύγχρονο κέντρο επισκεπτών στο βόρειο πύργο, ο ανελκυστήρας σας ανεβάζει στο μουσείο Tower Bridge Experience όπου θα μάθετε την ιστορία της γέφυρας.

Μουσείο της Μαντάμ Τισό

Το Μουσείο της Μαντάμ Τισό είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Λονδίνου και δέχεται περίπου 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Εδώ μπορείτε να δείτε τα κέρινα ομοιώματα κινηματογραφικών αστέρων, παλιών και σύγχρονων ηγετών, μελών της Βασιλικής Οικογένειας και μεγάλων ονομάτων της μουσικής σκηνής.

Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Τrafalgar Square. Είναι μία από της μεγαλύτερες και ομορφότερες πινακοθήκες του κόσμου, με περίπου 2.100 πίνακες του δυτικού πολιτισμού. Στην Εθνική Πινακοθήκη οι πίνακες ακολουθούν χρονολογική σειρά. Ξεκινώντας από την πτέρυγα Sainsbury και προχωρώντας ανατολικά, μπορείτε να δείτε μια συλλογή έργων από τα μέσα του 13 ου μέχρι τις αρχές του 20 ου αιώνα. Στην δυτική πτέρυγα Sainsbury θα δείτε αναγεννησιακά έργα, ενώ πίνακες Ρούμπενς, Ρέμπραντ και Μουρίγιο βρίσκονται στη Βόρεια Πτέρυγα. Η Ανατολική Πτέρυγα φιλοξενεί έργα των Γκέινσμπορο, Κόνσταμπλ, Τέρνερ, Χόγκαρθ
και των ιμπρεσιονιστών.

Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ βρίσκονται στο τέρμα της οδού The Mall. Χτίστηκαν το 1803 για το δούκα του Μπάκιγχαμ και αποτελούν κατοικία της βασιλικής οικογένειας στο Λονδίνο από το 1837, όταν το St James’s Palace κρίθηκε παλαιομοδίτικο και φτωχικό. Από τις 661 αίθουσες μόνο οι 19 ανοίγουν για το κοινό. Η ξενάγηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Αίθουσα της Φρουράς, την Επίσημη Τραπεζαρία με την επίπλωση εποχής Αντιβασιλείας, την Πινακοθήκη της Βασίλισσας Βικτωρίας, το Μπλε Σαλόνι με την υπέροχη οροφή του Τζον Νας, το Λευκό Σαλόνι όπου η βασίλισσα δέχεται τους ξένους πρέσβεις και την Αίθουσα του θρόνου με τις ρόζ καρέκλες κάτω από μια εντυπωσιακή αψίδα.

Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Βρετανίας και ένα από τα παλαιότερα του κόσμου. Ακόμα και το ιδίο το κτίσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σχεδιάστηκε από τον Ρόμπερτ Σμερκ το 1823 και ολοκληρώθηκε το 1847. Από τις συλλογές εκθεμάτων μην παραλείψετε να δείτε τη Στήλη της Ροζέτας που αποτέλεσε το κλειδί για τον αποκωδικοποίηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, την αίθουσα με τις μούμιες, τις συλλογές από την κλασική ελληνική, ρωμαϊκή και ελληνιστική εποχή (μεταξύ των οποίων και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα) καθώς και τις συλλογές έργων της μεσαιωνικής ευρωπαϊκής τέχνης.

Πύργος του Λονδίνου

Είναι εάν από τα αξιοθέτα του Λονδίνου που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Κληρονομιά. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του City από το 1078, όταν ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έβαλε το θεμέλιο λίθο του White Tower για να αντικαταστήσει το παλιότερο ξύλινο οχυρό που είχε χτίσει στο ίδιο σημείο. Ο Γουλιέλμος Β΄ ολοκλήρωσε το Λευκό Πύργο του του πατέρα του και, μεταξύ 1190 και 1285, χτίστηκαν γύρω του δυο τείχη με επάλξεις και τάφρο. Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα είναι ο Λευκός Πύργος, στο κέντρο της αυλής, με τους τέσσερις ακρόπυργους. Ονομάστηκε Λευκός Πύργος γιατί ασβεστώθηκε κατά τη βασιλεία του Ερρίκου Γ΄. Απέναντι από το Λευκό Πύργο βρίσκεται το στρατόπεδο Waterloo Barracks, νεογοτθικό κτίσμα της εποχής του Δούκα του Ουέλιλινγκτον, που στέγαζε περίπου χίλιους στρατιώτες. Σήμερα φιλοξενεί τα Κοσμήματα του Στέμματος, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Imperial State Crown με 2.868 διαμάντια, ζαφείρια,
σμαράγδια, ρουμπίνια και μαργαριτάρια.

Φωτογραφίες

Δείτε σχετικές εκδρομές

Νίκαια – Κυανή Ακτή – Προβηγκία | Καλοκαίρι- Νοέμβριος 2023

15/7, 5/8, 17/8, 14/11 1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΜΠ – ΣΑΙΝ ΠΩΛ ΝΤΕ ΒΑΝΣ – ΝΙΚΑΙΑ (Πρωινή πτήση, πανοραμική ξενάγηση) Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Νίκαια. Άφιξη και αναχώρηση για επίσκεψη στην Αντίμπ (αρχαία Αντίπολη) και θα την...

Πανόραμα Ελβετίας – Αλπικό Τραίνο – 6ημέρες

Αναχωρήσεις απο όλη την Ελλάδα: Aπρίλιος: 12, 19 Μάιος : 07, 31 Αναχωρήσεις απο όλη την Ελλάδα: Aπρίλιος:12, 19 Μάιος :07, 31   1η μέρα: ΑΘΗΝΑ – ΜΙΛΑΝΟ – ΛΟΖΑΝΗ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Μιλάνο , την οικονομική πρωτέυουσα  της...

Άμστερνταμ με κρουαζιέρα στα κανάλια | 03.06.2023

Αναχώρηση: 03/06/20231η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: Πανόραμα Άμστερνταμ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πρωινή πτήση για το Άμστερνταμ. Μια ξεχωριστή πρωτεύουσα, ρομαντική και σύγχρονη ταυτόχρονα, που η πληθώρα των καναλιών με την...

Παρίσι “All Inclusive” Disneyland – 5 ημέρες

Ημερομηνίες Αναχώρησης από: Όλη την Ελλάδα Μάιος :04, 25  Ιούνιος:01,02,08,15,29 Πρόγραμμα Εκδρομής 1η μέρα: ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ (ξενάγηση πόλης)Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το κοσμοπολίτικο Παρίσι. Μετά από ολιγόωρη πτήση, άφιξη στην πόλη του...

Πάσχα & Πρωτομαγιά στη Μαδρίτη

Αναχώρηση: 14, 19, 28/04 1η μέρα ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗΣυγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την εντυπωσιακή πρωτεύουσα της Ισπανίας.Χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων δεσπόζει στο κεντρικό οροπέδιο της Ιβηρικής Χερσονήσου, στην Καστίλλη. Από το 1561...

Αφήστε μας να σας ταξιδέψουμε!